Найдавніше захворювання суглобів

Найдавніше захворювання суглобів

Фахівці стверджують, що хвороби суглобів - одна з найдавніших проблем людини. З нею стикалися і пітекантропи, і фараони, хрестоносці, що підтверджується розкопками археологів. Складні причинно-наслідкові зв'язки не дають виділити конкретний компонент, що натиснув кнопку «старт» захворювання. Тут можна перерахувати і збої імунної системи, що переплутали свого з чужим; і брак вітамінів групи В; і тривалий запальний процес; інфекційне або травматичне ураження тканин, часто винуватцем є вірус Епштейн-Барра; жіноча стать. Так-так, жінки хворіють, наприклад, на ревматоїдний артрит у 5 разів частіше за чоловіків.

 Як правило, захворювання маніфестує після 30 років. Цьому передують переохолодження, стреси, інфекції, ГРВІ, ангіна, що дають початок гіперімунним процесам. У деяких людей з невідомих причин ці процеси не можуть зупинитися і за відсутності чужорідного ворожого агента клітини імунітету починають боротися зі своєю власною сполучною тканиною.

 Фахівці-валеологи як одну з імовірних причин називають надмірну стерильність життя сучасної людини, що не дає розрахункового навантаження клітинам імунної системи. Наш прабатько змушений був самотужки чинити опір усьому різноманіттю стародавніх мікробів, «заліковувати собі подорожником ранки», виживати у спеку та холод. У спадок нам предок передав потужний імунний войовничий апарат. Як будь-якій армії, солдатам імунітету треба влаштовувати навчання, підйоми по тривозі, тренування витривалості та орієнтування. Будь-яка армія в бездіяльності бузотерить. Клітини незадіяної імунної системи починають влаштовувати внутрішні конфлікти, шукають собі спаринг-партнера серед клітин організму. І знаходить. Першою потрапляє під атаку сполучна тканина, що вистилає суглоби.

Щойно антитіл накопичується багато, вони починають свою руйнівну роботу, викликають запалення суглобів. Уражаються, як правило, гомілковостопні суглоби, щиколотки, коліна, кисті рук. Хворі суглоби піддаються деформації, не можуть нормально виконувати роботу. Людина ще довгий час нічого не помічає, а в її організмі вже з'явилися антитіла до власних тканин.

Ознаки ревматоїдного артриту, що розпочався, досить явні: ревматоїдні вузлики у вигляді підшкірних ущільнень у районі ліктів, тривала скутість, симетричність запалення суглобів. З прогресуванням захворювання зачіпаються серце, нерви, судини, легені, нирки. За відсутності лікування артрит значно руйнує суглоби.

 На превеликий жаль, чарівних пігулок, що рятують від ревматоїдного артриту, не існує. Лікування зводиться до симптоматичної терапії, купірування запалення і болю, імунокорекції. Задовільний ефект дають фізіопроцедури без нагрівання, такі як низькочастотна магнітотерапія і магнітна лазеротерапія. Корисні масаж і фізкультура.

Полегшити стан можна також завдяки застосуванню крему Каріпаїн. Фермент Папаїн, який входить до складу крему Каріпаїн, руйнує медіатори запалення, стимулює продукцію організмом людини інгібіторів ендогенної протеїнази. Комбінація Папаїна з гіалуроновою кислотою покращує стан, знижує сприйняття болю в суглобі.

Çàêàçàòü ñåé÷àñ